Ik word nooit meer wie ik was

Ik ben weleens bang dat ik nooit meer dat lieve, leuke tienermeisje zal zijn waar de hele kamer van ging stralen als ze binnenkwam.  Ik ben weleens bang dat mijn lach nooit meer zo onbezorgd zal zijn als het ooit was. Ik ben mezelf lang verloren geweest. Het was alsof er een sluier over me heen was gevallen. En ik ben lang bang geweest dat die sluier nog altijd een stukje zicht ontnam. Er is nu eenmaal een stukje in mijn gestorven en geschoven, al die jaren geleden. En dat stukje zal nooit meer aangroeien. 

Lees meer »

Ik ben niet zelfstandig

Mensen zijn niet solitair. Een jaguar is solitair, een wolf leeft in een groep van +- 10 dieren, een Wildebeest in kuddes van 30 dieren tot wel 10.000 dieren tijdens de migratie. Een mens leeft van oudsher in groepen van ongeveer 150 personen. Een Stam. Tel eens alle mensen die je kent op. Welke mensen wil je wel en welke niet in je stam? Uiteindelijk zal het gemiddelde op zo’n 150 personen uitkomen. Dat is jouw stam. Jouw dorp.

Lees meer »

Empaten: Slachtoffers of strijders?

Ben je empatisch? Hooggevoelig? Zuig je alle energie om je heen op als een spons? Is je verdedigingsmechanisme om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken of ben je juist bot en bitter geworden als het resultaat van het niet meer kunnen verwerken van alle prikkels? We weten dat we eigenlijk niet in deze maatschappij passen. We zijn 'fragiel', te gevoelig en de economie zit daar niet op te wachten. Die wilt het liefste dat je geen emoties toont zodat je veel en vaak kan werken en jezelf nuttig maakt. 

Lees meer »

Pendelen

Het klink mysterieus, esotherisch, spiritueel en spannend. Het werd gezien als een spannende en zweverige praktijk om contact te krijgen met geesten en demonen. Daardoor kreeg pendelen een slechte naam en word het nu nog steeds als ontoegankelijk gezien en blijven de meeste mensen erbij uit de buurt. Maar wat nou als ik je vertel dat pendelen eigenlijk helemaal niet zo veel te maken heeft met zweverige praktijken, en al helemaal niet met geesten oproepen?

Lees meer »

Transformatie

Als ik een healing heb gedaan dan zijn al mijn problemen verdwenen. Als ik die cursus/ workshop/ gratis webinar heb gevolgd, dan weet ik alles en kan ik eindelijk aan de slag. Als ik meer geld heb, kan ik meer geven, dan ben ik succesvol/compleet/ verdwijnen al mijn problemen. 

Lees meer »

Je bent genoeg

Jij mag er zijn. Je bent genoeg. Je hebt het vast weleens vaker gehoord, maar op een of andere manier klikt het nog niet helemaal. Het klinkt zo simpel en banaal... Maar heel eerlijk, lieverd, dat is het eigenlijk ook.

Lees meer »

Is een laag zelfbeeld de norm?

Het lijkt wel alsof een laag zelfbeeld en gevoel van minderwaardigheid op de loer ligt bij veel mensen om me heen. Het lijkt stiekem onderhuids ingebakken te zijn in onze natuur.

Lees meer »

Het gewicht van de wereld

Ik was gisteren even op bezoek bij mijn ouders, en mijn moeder vroeg me: "Lot, ik heb soms zo'n druk hoofd. Heb jij misschien tips voor mij?". Ik vind het heel lief dat ze mij om hulp vraagt. Ik voel me dan erkent en gezien in mijn werk en expertise. We hebben lekker een tijdje gekletst over wat er dan speelt, ik gaf tips en uiteindelijk kwamen we er samen aan uit dat zij, en vele gevoelige mensen met haar, toch de enorme zwaarte voelt die momenteel in de wereld speelt.

Lees meer »