Ik ben niet zelfstandig

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 13:34

Mensen zijn niet solitair. Een jaguar is solitair, een wolf leeft in een groep van +- 10 dieren, een Wildebeest in kuddes van 30 dieren tot wel 10.000 dieren tijdens de migratie. Een mens leeft van oudsher in groepen van ongeveer 150 personen. Een Stam. Tel eens alle mensen die je kent op. Welke mensen wil je wel en welke niet in je stam? Uiteindelijk zal het gemiddelde op zo’n 150 personen uitkomen. Dat is jouw stam. Jouw dorp."It takes a village to raise a child"

Door samen te werken hebben we als mensheid veel voor elkaar gekregen. Natuurlijk de grotere dingen in de wereld, maar ook juist op kleiner niveau: de een bakt brood, de ander timmert het huis, de ander verbouwt de groenten, en nog een ander zorgt dat dit allemaal als een geoliede machine loopt. In een stam gaat het om samenwerken. Alleen dan krijg je alles gedaan. Iedereen speelt zijn rol.

 

 

Waarom willen we dan tegenwoordig allemaal zo graag zelfstandig zijn? Individueel, anders, zelfstandig. Het lijkt nu wel het woord van de eeuw. Zelfstandig. Alles in je eentje kunnen. Gek toch? We leven met meer mensen op een kleiner oppervlak dan ooit tevoren, en toch moeten we alles zelfstandig kunnen. Is dat niet een beetje de verkeerde kant op?

 

Steeds vaker hoor je van mensen die zich willen los maken van de drukke, snelle en lawaaierige steden. Steeds meer mensen merken dat dit niet is waar ze gelukkig van worden ook al hebben ze zich hierin leren bewegen en hebben ze zich aangepast. Steeds vaker hoor je: ‘Back to the roots’. Terug naar de aarde, met het gezin of een kleine community waarin ieder weer zijn rol vervult. Terug naar hoe het natuurlijk voelt als mens. Als mensheid. Met ademruimte, niet met z'n allen op een kluitje. 

 

 

Een Community waar je niet je best hoeft te doen om op te vallen, of om 'anders' te zijn. Maar eentje waar je als vanzelf perfect op je plek valt door gewoon te zijn wie je bent en je steentje bij te dragen met waar je goed in bent en wat je leuk vind. Of dat nou broodbakken is, een huis timmeren, koken of managen is. Waar je als vanzelf een waardevolle rol vervult. 

Ik weet wel dat het in ieder geval MIJN droom is. Voor mij is dit namelijk gewoon volstrekt logisch. Ik WIL niet zelfstandig zijn.

Een droom van zekerheid, liefde, vriendschap, saamhorigheid en elkaar aanmoedigen. Zekerheid die niet enkel en alleen bestaat uit 'voldoende geld verdienen', maar zekerheid op een andere manier, misschien een nog wel zekerdere manier. 

En jij? Ben je graag in een drukke stad, helemaal alleen, of ergens tussenin? Maak je deel uit van een 'stam'?

Liefs, Lotte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.